как да изберем термовизионна камера

Как да изберем термовизионна камера?

Правилната термовизионна камера е мощен инструмент, който предоставя възможност за предвижване натермовизионна камера инфрачервени температури в различни области. Термовизионните камери могат да бъдат използвани за диагностика на проблеми в инженерните системи, за да се изследват засегнати обекти или просто за да се измерят инфрачервените температури на околната среда. Те използва инфрачервена технология, която позволява на камерата да вижда инфрачервените температури на околната среда. Това позволява на потребителя да извлича информация за околната среда, която може да бъде използвана за предвижване на метеорологични условия или за диагностика на проблеми в инженерните системи.

Съвременните производители предлагат на своите клиенти изключително голям набор от различни термовизионни камери, които могат да бъдат използвани за много различни приложения. Те могат да бъдат използвани за диагностика на проблеми в инженерните системи, за предвижване на метеорологични условия, за измерване на инфрачервените температури на околната среда и други. Те са идеални за професионалните потребители, които търсят надеждно и най-ново инфрачервено техническо оборудване.

Ето на кои показатели да обърнете най-голямо внимание при избора си на термовизионна камера

Покупката на термовизионна камера е много важна инвестиция. Цената може да бъде достатъчен аргумент за много от вас, за други техническите характеристики, но независимо от направения избор трябва да сте сигурни, че сте закупили надеждна термовизионна камера, подходяща за конкретната дейност, за която искате да я използваме .

Независимо дали сме начинаещи или опитни в тази област, бюджетът е първото нещо, което ни ограничава, но трябва да вземем предвид и редица еднакво важни фактори:

  • Колко често използваме термовизионната камера;
  • Каква е зоната на проверка, в която работим;
  • Какъв е температурният диапазон, за който ще използваме термовизионната камера;
  • Трябва ли да правим отчети за направените проверки;
  • Разстоянието, от което можем да проверяваме;
  • Термичната чувствителност.

Най-успешните производители на термовизионна камера

Има много термовизионни камери и важни производители: FLUKE, FLIR, TESTO. Намирането на подходящата термовизионна камера може да изглежда обезсърчително и признаваме, че не е никак лесно. Можете да се обучите с доставчик за консултации, но през повечето време качеството на консултанта оставя какво да се желае или е субективно по отношение на позицията, която заема.

По-долу ще представим анализ на основните термовизионни камери от два основни доставчика, FLIR и FLUKE:

Термовизионни камери FLIR

Камерите от серията E4 – E8 обикновено се използват за случайни инспекции, бързо сканиране и проверки на безопасността.Камерите от серията E40 – E60 се използват за чести инспекции, големи температурни диапазони, повишена чувствителност. Те са много добри за проверка на електрически инсталации. Камерите от серията T420 – T640 са най-производителните и много подходящи за интензивни програми за проверка, бързи и подробни отчети, сканиране от разстояние и от всякакъв ъгъл и високи температури.

Термовизионни камери FLUKE

Камерите от серията TiR 105 – Tir 125 и Ti 90 – Ti 125 обикновено се използват за случайни инспекции, бързо сканиране и проверки на безопасността. Камерите от професионалната серия Ti 200 – Ti 400 се използват за чести инспекции, големи температурни диапазони , повишена чувствителност. Камерите от експертната серия TiX 520 – TiX 1000 са най-добрите термовизионни камери. Независимо от серията, към която принадлежат, описанието на конкретните технически характеристики може да ни помогне много при избора на подходящата термовизионна камера.

Разделителната способност е една от най-важните характеристики. Поради тази причина би било добре дасъвети за избор на термовизионна камера закупите термовизионна камера с по-висока резолюция. Много важен аспект е, че трябва да правим разлика между разделителната способност на дисплея на изображението и разделителната способност на камерата.
Качеството на топлинното изображение и съдържащите се данни винаги се определят от разделителната способност на инфрачервената камера за откриване. Термичното изображение с висока разделителна способност осигурява по-точни резултати и може да бъде много ефективно при представяне на фини детайли при генериране на отчети за клиенти.

Прецизността на термовизионната камера ни позволява точно да измерваме записаните температурни разлики. Не всички термовизионни камери предлагат същата точност на измерване и затова е важно да закупите термовизионна камера, която дава точни резултати. Оптималната точност не трябва да надвишава ± 2%.

Фокусирането помага за идентифициране на сканирания елемент в зрителното поле и е много важно за получаване на точни температурни показания и имплицитно точни диагнози. Без фокусирано изображение грешките при измерване на температурата могат да достигнат до 20 o C. Това е най-важното нещо, което трябва да се гарантира при извършване на инфрачервена проверка

Възможност за измерване на множество параметри. Най-модерните термовизионни камери позволяват измерването на други физически величини освен температурата, като: влажност, ток, напрежение и др. Цялата тази изключително ценна информация може да бъде въведена автоматично в топлинното изображение за по-пълен отчет. Има камери, които позволяват добавяне на гласови или писмени коментари към записаните снимки.

Капацитетът за съхранение на снимки и форматът за запазване. Това е много важна функция, която може да улесни разглеждането им от клиента

Софтуер за отчитане. Не всички термовизионни камери включват софтуер за отчитане и не всички отчети са подходящи за нашите нужди. Така че остава да се уверим, че изпробваме продукта и дали докладът е подходящ за нашите нужди.

Комуникация с други устройства. В много случаи може да се наложи предаване на информация от полето в реално време. Най-модерните термовизионни камери имат тази технология, която може да бъде наистина от голяма полза.

Последната препоръка е да закупите термовизионна камера от доставчик, който може да поддържа непрекъсната техническа поддръжка (ремонти, калибриране и т.н.) и може да осигури професионално обучение.

5/5 - (2 votes)
Всички права са запазени © 2009 - 2022. TOP-VIK.com